Czy wiecie, że… Śliwka szydłowska została zarejestrowana w Unii Europejskiej jako produkt lokalny?

Śliwka szydłowska została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne 30 października 2010 r. Jest wytwarzana na terenie całej Gminy Szydłów.

Śliwki szydłowskie to owoce z pestką lub bez pestki, które poddano procesowi suszenia i wędzenia dymem oraz gorącym powietrzem na tzw. laskach. To typowy dla okolic Szydłowa sposób wędzenia, znany co najmniej od XIX w. Do produkcji śliwki szydłowskiej wykorzystuje się jedynie dojrzałe, zdrowe owoce różnych odmian śliwy domowej (np. amers, stanley, węgierka, damacha).

Suszenie odbywa się w suszarniach o wysokości około 2 m. Znajdują się w nich regały z laskami, czyli ażurowymi tacami, na których układa się owoce. Wędzenie trwa od 24 do 48 godzin. Śliwka szydłowska charakteryzuje się jednolitą, elastyczną konsystencją miąższu i ma bardzo intensywny, specyficzny smak i zapach wędzenia. Jak dawniej wędzono śliwki w Szydłowie, sposobem ziemnym na tzw. laskach, można się przekonać corocznie podczas Święta Śliwki.

O historii wędzenia i o tym jak współcześnie wędzone są śliwki w Szydłowie traktuje poniższy film.